Een van de meest voorkomende klachten die onze handtherapeuten zien zijn slijtage klachten aan de duimbasis. De uiteinden van de botten in een gewricht zijn bedekt met kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat de botten soepel en pijnloos over elkaar heen schuiven. Bij (artrose) slijtage, slijt het kraakbeen en gaan de botten tegen elkaar wrijven. Er ontstaan pijnklachten en uiteindelijk gaat het gewricht kapot.

In de hand ontstaat artrose vaak in het basisgewricht van de duim, doordat de duim het meest gebruikte onderdeel van onze hand is. Dit noemen we dan slijtage van de duimbasis. Als u pijn krijgt door slijtage, zult u dat vaak bij iedere beweging merken.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • Zeurende pijn aan de basis van de duim of een zwelling aan de duimbasis
  • Pijn bij knijpen of wringen, dit merkt u bijvoorbeeld bij een pot opendraaien of draaien met een sleutel
  • Vermindering van kracht en/of beweeglijkheid

Vroeger werd deze slijtage aangeduid als huisvrouwenduim. Deze naam is ontstaan omdat de aandoening vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Tegenwoordig noemen we het ook wel een whatsapp-duim Het verkeerd gebruiken (verstoorde coördinatie van de spieren) van de duim en de daardoor ontstane verzwakking van de spieren is bijna altijd een grote oorzaak zijn van de klachten.

Vaak krijgen mensen te horen dat ze ermee moeten leren leven. Slijtage van de duimbasis kan echter goed worden behandeld. Het gewricht wordt gevormd door het handwortelbeentje (meta-carpaal botje) en het trapezium in de pols. Zij vormen beide het gewricht CMC I-gewricht dat zadelvormig is. Dit gewricht is niet erg stabiel, waardoor er eerder slijtage kan optreden. De meeste stabiliteit van het gewricht is afkomstig van een sterk gewrichtskapsel en bandstructuren die de twee botten aan elkaar verbinden.

Ons advies
Wij adviseren eerst te beginnen met oefeningen om de korte en lange spieren van de duimmuis sterker te maken, eventueel gecombineerd met een ontstekingsremmer. Spalken is een eventuele ondersteunende optie bij de vroege fases van artrose. Het primaire doel van spalken is het stabiliseren van de basis van het CMC I-gewricht tijdens knijpen, zodat het gewricht tijdelijk rust krijgt.

Onze handtherapeuten Jaap van der Jagt en Sabrina Bijl-Fortes zijn gespecialiseerd in de behandeling van deze klachten. Door gerichte training en het aanleren van het juiste patroon van bewegen, gecombineerd met praktische adviezen voor het dagelijks gebruik. Indien nodig kunnen zij ook zelf een brace maken of u adviseren in de aanschaf en het gebruik hiervan.

Binnenkort hebben onze handtherapeuten weer een cursus over dit onderwerp. We zullen hier dus weer op terugkomen met een nieuw artikel!

Ervaart u deze klachten of wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!